PRAVĚKÉ VAŘENÍ
SEZNAM VHODNÝCH INGREDIENCÍ PRO VAŘENÍ S DĚTMI
Toto je seznam poživatin, které byly již v neolitu používány pro přípravu jídla a jsou dobře dostupné v obchodě nebo na běžné zahradě.
Pokud chcete, aby byl "pravěký" efekt co nejautentičtější, ze zeleniny a ovoce vždy vybírejte co nejmenší exempláře a málo sladké odrůdy. Nešlechtěné ovoce a zelenina vypadala proti tomu, co jíme dnes velice uboze. Ze surovin lze připravit zejména nejrůznější polévky, sladké a slané kaše, špenáty, placky apod. Fantazii se však meze nekladou a naši předkové si na dobrém jídle rádi pochutnali stejně, jako my dnes.
Ke zpracování surovin používáme pazourkové škrabky a čepelky, jídla s dětmi vaříme buď v hliněných nádobách nebo moderně v kotlíkách(které se méně připalují a lépe čistí)
Misku a lžíci si každý musí přinést vlastní!
Obilniny:
Pšenice/špalda, Ječmen, Proso(jáhly)
Luštěniny:
Čočka, Hrách (a zelený hrášek), Bob
Maso:
Vepřové, Hovězí, Skopové, Sladkovodní ryby, slanina
Další suroviny a pochutiny:
Mléko, Smetana, Tvaroh, Sýr, Máslo, Vejce(křepelčí), Med, Mák, Hořčičné semínko, Lněný olej, Oříškový olej, Sůl(pouze málo)
Zelenina:
Česnek, Medvědí česnek, Jarní cibulka, mrkev, petržel
Ovoce čerstvé nebo sušené:
Jablka, Hrušky, Lískové ořechy, Třešně, Špendlíky, Trnky, Švestky, Blumy, Dřínky, Bez černý, Physalis, Maliny, Jahody lesní, Borůvky, Ostružiny,
Žaludy, Bukvice, houby
Divoce rostoucí rostliny vhodné na špenát nebo jako koření, mladé výhonky a listy:
Kopřiva, Bršlice, Kostival, Merlík, Lebeda, Kozlíček, Polníček, Šťovík, Sedmikráska, Řeřicha, Smetánka, Česnáček, Kopr, Kmín, Oregano, Majoránka, Máta, Petrželka
Pečivo:
Různé celozrnné placky a "arabské" chleby